تخم سورگوم
این دانه بافتی نرم دارد و به راحتی با دندان و منقار پرنده له میشود.
سورگوم دانه ای هم مورد مصرف انسان و هم پرندگان زینتی مصورف میشود. بیش از 40% سورگم دانه ای به مصرف انسان می رسد. دانه آن بعنوان آرد سورگوم (بدون گلوتن) در غذا، بیسکویت، کیک استفاده میشود.
سورگوم از سبوس، آندوسپرم و جوانه تشکیل شده است.
میزان پروتئین آنها از ۸ تا 16 درصد تغییر میکند و ارقام 10 تا 13 درصد پروتئین است مقادیر لیزین، میتونین، فیبر خام، خاکستر و فسفر سورگوم به طور
متوسط مشابه ذرت است. سورگوم در کشورهای پیشرفته به عنوان خوراک دام و طیور مورد استفاده قرار میگیرد. این دانهها دارای مادهای به نام تانن
هستند که کمتر از دو درصد آن، یک عامل مثبت در تغذیه به حساب میآید. میزان تانن ارقام موجود در کشور، کمتر از یک درصد و در ارقام اصلاح شده در
ایران ۱ درصد است. امروزه تانن در تغذیه نشخوارکنندگان باعث جذب بیشتر پروتئین و نشاسته خوراک دام میشود و به عنوان یک آنتی اکسیدان و آنتی
بیوتیک طبیعی عمل میکند و ضمن پیشگیری از عارضه اسیدوز باعث افزایش تولید شیر، درصد چربی، پروتئین و لاکتوز شیر میشود. زمانی که ۱۲ درصد خوراک ماکیان از سورگوم دانهای تشکیل شده باشد.
به همین دلیل تمامی دانه مخلوط های خارجی پرندگان زینتی سورگوم به چشم میخورد.
نکته مهم در مورد خوراک دام اینکه سورگوم میزان پروتئین و انرژی دانه آن بیشتر از ذرت است. برای جیره غذائی دام و طیور بخصوص طیور تخم گذار استفاده می شود.